۱۰ فیلم ترسناک برتر تاریخ سینما با مضمون فرقه های مذهبی [قسمت دوم]
آسایش، امنیت و ارزش های مشترک از بهترین مولفه های مفیدی است که یک جامعه سالم دارد. قانون اکثریت همان چیزی است که افراد جامعه را آرام و آسوده نگه می دارد. بسیاری از بهترین و ماندگارترین فیلم های ترسناک تاریخ سینما بر اساس ترسی ساخته شده اند که پس از احساس طرد شدن شخصیت اصلی داستان از اکثریت اطرافش و روبرو شدن با گروهی ظاهراً دیوانه بر او غالب می شود.
در حالی که به جشن هالووین نزدیک می شویم در ادامه این مطلب می خواهیم به ترسناک ترین و بهترین فیلم های ترسناک تاریخ سینما در مورد فرقه های مذهبی بپردازیم که تماشای آن ها بیشتر از بسیاری فیلم های ترسناک دیگر برایتان وحشت آور خواهد بود. در چنین فیلم هایی شخصیت های اصلی خود را در فضایی نامأنوس گرفتار می بینند که اکثریت آن ها را افرادی ظاهراً دیوانه و عجیب و غریب گرفته اند، اکثریتی که جان شخصیت های اصلی را به نحوی و با هدفی خاص تهدید می کنند. قسمت اول این مطلب را می توانید از طریق این لینک مطالعه نمایید.
۵- یکشنبه سیاه (۱۹۶۰)
ماریو باوا کارگردان سرشناس ایتالیایی بود که بسیاری از کارهای او الهام گرفته اند. او اولین اثر خود را با نام «یکشنبه سیاه» (Black Sunday) در ژانر وحشت ساخت که بسیار نیز مورد تمجید قرار گرفت. باوا که یک کارگردان با استعداد با توانایی استفاده حداکثری از فضا و استاد در خلاقیت های بصری بود با این فیلم بسیار موفق خود، طلایه دار عصر طلایی فیلم های ترسناک سینمای ایتالیا لقب گرفت. فیلم ترسناک «یکشنبه سیاه» که بر اساس یک رمان کوتاه نوشته نیکولای گوگول با عنوان «ویژ» (Vij) ساخته شد به خاطر خشونت و خونریزی مفرط به تصویر درآمده در آن در قالب یک داستان انتقامی خون آشامی و باورهای بدفرجام مذهبی حاشیه ساز شد.
باربارا استیل که در دو نقش کاتیا واجا و پرنسس آسا واجا بازی می کند به آیکون این ژانر و تصویر کلیشه ای شیطان از گذشته تا به امروز تبدیل شد، به ویژه در فیلم های تیم برتون. فیلم ترسناک «یکشنبه سیاه» با بن مایه پر از فساد، زیبایی ترسناک و فضای بی سابقه خود یک فیلم ترسناک بدون زمان و تک رنگ در کلاس جهانی است. کمتر فیلمی در باب شهوات جنسی، بیرحمی انسانی و باورهای عجیب و غریب دینی توانسته مانند این فیلم ترسناک بر روح و روان بیننده تاثیرگذار بوده باشد.
بیشتر بخوانید: ۱۰ فیلم ترسناک و دلهره آوری که هیچگاه نباید به تنهایی نگاه کنید
۴- فهرست مرگ (۲۰۱۱)
از تمام فیلم هایی که بن ویتلی ساخته است می توان گفت که فیلم «فهرست مرگ» (Kill List) در سال ۲۰۱۱ ترسناک ترین و تاثیرگذارترین آن هاست. این تریلر خشن و مهیج از داستانی که رفته رفته شما را در خود غرق می کند سود برده و در نهایت حالت و شرایطی را حکمفرما می سازد که در نهایت تنش و اضطراب را به نهایت ممکن خود می رساند. داستان فیلم در مورد دو دوست به نام های جی و گَل است که قبلاً سرباز بوده و اکنون وارد حرفه آدمکشی در ازای دریافت پول شده اند. اما هیچکدام از آن ها نمی دانند که جدیدترین ماموریت شان آن ها را به تاریک ترین مکان ممکن که حتی در تصورشان نیز نمی گنجد راهنمایی خواهد کرد.
در حالی که در داستان پیچش های متعددی و غیرقابل پیش بینی رخ می دهد، ویتلی مانند یک موجود با قدرت فراانسانی خود مخاطب را تحت تاثیر قرار می دهد، او را دچار اضطرابی غیرقابل وصف می کند که در هر پیچش داستانی غیرمنتظره و در هر بزنگاهی از داستان بر بیننده غالب می شود. نیم ساعت پایانی این فیلم ترسناک به دلیل تعلیق بی مانند خود، شما را نیم خیز روی صندلیتان حفظ خواهد کرد. در نهایت داستان آنقدر خشن و خونین می شود که شاید حتی توان تماشای صحنه های پایانی آن را نداشته باشید.
ویتلی خود در مورد فیلمش چنین می گوید: «اندی استارک، تهیه کننده فیلم، به من گفت که یک فیلم ترسناک بساز. به خودم گفتم که اگر قرار است فیلم ترسناک بسازم باید چیزی بسازم که تا حقیقتاً تا نهایت حد ممکن ترسناک باشد. از این رو وقتی که فیلمنامه را می نوشتم فهرستی از کابوس های خودم تهیه کردم. پسرم که در آن زمان سه یا چهار ساله بود نیز در داستان وجود داشت و خودم نیز در چنین جایگاهی از پدر بودن دچار کابوس شده بودم به همین دلیل خودم را نیز در آن گنجاندم. این کابوس های تکراری در مورد فرقه های مذهبی را از زمانی که بچه بودم داشتم و به همین دلیل آن ها را نیز وارد داستان کردم».
۳- بچه رزماری (۱۹۶۸)
یکی از ویرانگرترین فیلم های ترسناک تاریخ سینما از لحاظ روانشناختی، اقتباس سینمایی رومن پولانسکی از رمان «بچه رزماری» (Rosemary’s Baby) نوشته ایرا لوین است که اکنون یک فیلم ترسناک کالت کلاسیک به شمار می آید. همه مولفه های این فیلم طوری طراحی شده اند که نهایت ترس و وحشت را در مخاطب ایجاد کنند. مایا فارو نقش رزماری را بازی می کند و در هیچ نقش دیگری تا به این اندازه آسیب پذیر و نیازمند دلسوزی و رستگاری نبوده است. رزماری و شوهرش، گای، به تازگی به یک آپارتمان قدیمی اما زیبا در نیویورک سیتی نقل مکان کرده اند. همه چیز در بهترین شرایط ممکن قرار دارد به غیر از همسایه های بیش از حد مشتاق و مهربانی که به یک فرقه خاص تعلق دارند و البته خبر باردار بودن رزماری که زندگی آن ها را به کلی تغییر می دهد.
به عنوان یک تریلر روانشناسانه،یک فیلم ترسناک رازآلود، یک کمدی سیاه، فیلمی در مورد محفل های جادوگری و سوء استفاده و البته یک فیلم عجیب و غریب فراطبیعی، پولانسکی همه این مولفه ها را در فیلم ترسناک و کلاسیک خود انباشته می کند. در واقع، پولانسکی چنان ماهرانه تنش موجود در فیلم را به حداکثر ممکن خود می رساند که براحتی می توان تکنیک و سبک کارگردانی او در این فیلم را با آلفرد هیچکاک و آثار او مقایسه کرد.
بیشتر بخوانید: ترسناک ترین فیلم های خارج از ژانر وحشت تاریخ سینما را بشناسید
۲- مرد حصیری (۱۹۷۳)
فیلم ترسناک «مرد حصیری» (The Wicker Man) ساخته رابین هاردی یک ترکیب تصویری آگاهانه از فیلم رازآلود در مورد قتل، فیلم ترسناک، فیلم موزیکال سنتی و افسانه های مربوط به کافران است. این فیلم تاریخ ساز و موثر انگلیسی لقب «همشهری کین فیلم های ترسناک» دریافت کرده است. گروهبان هووی (ادوارد وودوارد) یک پلیس عصبی و وظیفه شناس اسکاتلندی است که پرونده ناپدید شدن یک دختر جوان به نام رووان موریسون را در منطقه سامرآیزل، منطقه ای دوردست در جزیزه هبریدین را بررسی می کند.
سامرآیزل مکانی عجیب و غریب است که رهبر یک فرقه مذهبی با بازی کریستوفر لی نفوذ زیادی در میان مردمان آن دارد. گروهبان هووی در تلاش برای پیدا کردن دخترک وارد این گروه مذهبی می شود اما در نهایت مشخص می شود که همه چیز برنامه ریزی شده و قربانی کسی جز خود او نیست. فیلم ترسناک و ماندگار «مرد حصیری» تنش ها و پیچش های داستانی متعددی دارد که حتی پس از پایان فیلم نیز تا مدتی آن ها را فراموش نخواهید کرد.
۱- سوسپیریا (۱۹۷۷)
داریو آرجنتو در جملات مشهور خود چنین می گوید: «ترس دمای ۳۷۰ درجه سانتیگرادی بدن است. با سوسپیریا من دمای ۴۰۰ درجه را می خواستم». این کارگردان ایتالیایی در شاهکار ویرانگر و گیج کننده خود- «سوسپیریا» (Suspiria)- یک داستان ترسناک را در قالب کابوسی شبیه داستان پریان روایت می کند. سوزی بانیون دانشجوی جدید آکادمی رقص تنز، یک موسسه رقص باله اروپایی که فضای گوتیک کلاسیک بسیار شدیدی داشته و در خفا خانه تعدادی جادوگر شیطانی است که دور هم جمع شده اند. از طریق اقدامات مادر سوسپیریوروم و معاونانش، سوزی رفته رفته با یک راز هولناک روبرو می شود.
تاثیر سبک منحصربفرد هیچکاک در تعلیق داستان را می توان در این فیلم ترسناک نیز مشاهده کرد. داریو آرجنتو با این فیلم شاهکار نشان داد که می توان او را سرجیو لئونه در ژانر وحشت دانست. فیلم ترسناک «سوسپیریا» هم به عنوان یک فیلم ترسناک هیپنوتیزمی و هم تایید کننده تئوری کارگردان به شمار آورد. فیلم او پر است از تقابل ها و تنش های اخلاقی و دارای گفتمانی برای نگاه به درون که هیچگاه کمرنگ یا تکراری نخواهد شد.
از دیگر فیلم های ترسناک با مضمون فرقه های مذهبی که می توانستند جایگاهی در این فهرست داشته باشند می توان به فیلم های زیر نیز اشاره کرد:
قربانی هفتم (The Seventh Victim) ساخته مارک رابسون در سال ۱۹۴۳
بچه های مزرعه ذرت (The Children of the Corn) ساخته فریتز کیریش در سال ۱۹۸۴
مومنان (The Believers) ساخته جان شلزینگر در سال ۱۹۸۷
اجتماع (Society) ساخته برایان یوزنا در سال ۱۹۸۹
شهیدان (Martyrs) ساخته پاسکال لوژیه در سال ۲۰۰۸
خانه شیطان (The House of the Devil) ساخته تای وست در سال ۲۰۰۹
جادوگر عشق (The Love Witch) ساخته آنا بیلر در سال ۲۰۱۶
پوچی (The Void) ساخته جرمی جیلزپای و استیون کوستانسکی در سال ۲۰۱۶
بی انتها (The Endless) ساخته جاستین بنسون و آرون مورهد در سال ۲۰۱۷
مندی (Mandy) ساخته پانوس کوسماتوس در سال ۲۰۱۸
سوسپیریا (Suspiria) ساخته لوکا گواداگنینو در سال ۲۰۱۸
بیشتر بخوانید: فیلم های فوق العاده ترسناکی که بیش از یک بار تحمل تماشای آن ها را ندارید
نوشته ۱۰ فیلم ترسناک برتر تاریخ سینما با مضمون فرقه های مذهبی [قسمت دوم] اولین بار در روزیاتو پدیدار شد.